8.4.2018

Vegaaniset vappumunkit

Täällä valmistaudutaan jo vappuun ja vapuuherkkuihin. Tänä vuonna vappumunkit ovat vegaanisia ja kuitupitoisempia :)

Sain Taivalkosken myllyltä testattavaksi herkkutalkkunajauhoja ja päätin kokeilla miten talkkunajauhot sopisivat vapun herkkumunkkeihin. Ja hyvinhän ne sopivat.

Ainekset 15 munkkipalloon (tai n. 30 pikkumunkkipalloon)

1pussi kuivahiivaa
2,5dl - 3dl vehnäjauhoja
2dl Taivalkosken myllyn Herkkutalkkunajauhoja

0,5dl sokeria (jos haluat makeampia munkkeja, nosta sokerin määrä 1dl:aan)
1ml suolaa
0,75rkl kaardemummaa
2dl kauramaitoa lämmitettynä 42 asteeseen

50g pehmeää, huoneenlämpöistä vegaanista margariinia (esim. Floran Laktoositon & Maidoton)
0,5dl kaurajogurttia
1,5tl raastettua appelsiinin kuorta (voit sekoittaa kuoren jo valmiiksi kaurajogurttiin)

Paistamiseen  1-1,5 pakettia kookosrasvaa (yksi paketti 500g)
Munkkien sokeroimiseen n. 1dl sokeria

Appelsiinijogurttitäyte munkeille: 
1dl kaurajogurttia
2tl raastettua appelsiininkuorta


Mittaa ensin margariini ja kaurajogurtti valmiiksi huoneenlämpöön odottamaan.

Sekoita 2,5 dl vehnäjauhoja ja 2dl talkkunajauhoja sekaisin pienessä kulhossa. Lisää jauhoseokseen kuivahiivapussi ja sekoita.

Mittaa sokeri, suola ja kaardemumma noin 42 asteiseen kauramaitoon ja sekoita.

Kaada maitoseokseen hiljalleen hiivajauhoseos ja vaivaa samalla taikinaa yleiskoneella (tai käsin).

Lisää taikinaan lopuksi pehmeä margariini ja  applesiiniraaste + kaurajogurtti.

Jatka taikinan vaivaamista. Jos taikina tässä vaiheessa tuntuu todella löysältä, lisää vielä 0,5dl vehnäjauhoja ja vaivaa.

Anna valmiin taikinan nousta vähintään tunti huoneen lämmössä ja liinalla peitettynä.

Nostatuksen jälkeen kaada taikina pöydälle ja vaivaa taikinaa hetken käsin.

Pyöritä taikinasta pyöreitä pullia. Jätä valmiit pullat kohoamaan vielä pöydälle. Jos haluat tehdä perinteisiä munkkirinkeleitä, tee pulliin reikä keskelle juuri ennen paistamista.

Sulata kookosrasva kattilassa ilman kantta. Pidä kansi kuitenki aina käsien ulottuvilla.

Peitä uunipelti valmiiksi talouspaperilla tai käsipaperilla.

Paista munkit. Nosta paistettavat munkit varovasti kattilaan lusikalla. Älä tiputa raakaa munkkia kattilaan, ettei kuuma rasva roisku päällesi.

Kypsät munkit ovat kauniin ruskeita. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla uunipellille paperin päälle. Paperi imee ylimääräisen öljyn munkeista.

Munkkien paistamisessa rasvan lämpötila on tärkeä. Liian kylmä rasva vaan imeytyy munkkeihin ja munkeista tulee epämiellyttäviä. Liian kuuma rasva polttaa munkin pinna ja sisus jää raa´aksi.

Sokeroi valmiit ja hieman jäähtyneet munkit.

Jos haluat täyttää munkkipallot jogurttiappelsiiniseoksella, täyte ne ennen sokerointia.
Tarvitset täyttämiseen pursotinpussin ja täytteiden pursottamiseen käytettävän pitkänokkaisen tyllan.

Munkkien täytyy olla kunnolla jäähtyneitä ennen täytteen pursottamista.

Kuvan munkkivartaat eivät ole vegaanisia. Vaahtokarkeissa on liivatetta, joka ei sovi vegaanille. Vaahtokarkin voi korvata vaikka hedelmillä. Muista myös tarkastaa, että käyttämäsi suklaa sopii vegaaneille :) 

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisen erilainen resepti! Ja tosi hyvän näkösiä munkkeja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia 😊 Oli niin hyviä munkkeja, että vapuksi ei jäänyt yhtäkään. Täytyy leipoa uudet munkit vapuksi 🤣

      Poista